Det sa bara "klick"

...och så var jag fast, med kameran i handen.

Vem är det som håller i kameran?

Vem är jag?

Jag heter Mats Jonsson och det börjar klicka när jag var ca 10 år.  Då var det min Yashica som klickade hela tiden. Jag är född 1971 och har bott i Linköpings kommun sedan dess. Jag skaffade min första spegelreflexkamera när jag var tonåring. Då när man laddade kameran med 24-bildersrulle och en lång väntan på framkallning av papperskopiorna. Efterhand blev jag mer kräsen, skippade papperskopiorna och alla bilder ramades in och beskådades på vägg via diabildsprojektor. Fortfarande står många pärmar med diabilder i förrådet som ännu inte blivit skannade och digitaliserade.
En regnig dag så…

Efter några års upphåll från fotograferandet skaffade jag min första digitala systemkamera i början av seklet och en ny värld öppnade sig. Under mina år på San Sac som marknadsansvarig, fotograferade jag våra produkter både i vår alldeles egna studio och ute i fält, samt tog alla porträttfoton. Idag jobbar jag heltid som fotograf.

Vad finns i min kameraväska?

Min kameraväska innehåller 1 Canon R6Canon 5D Mark III och en Mark IV och 1 Canon 7D och på dessa monterar jag objektiven Canon EF 24-70mm 1:2,8 L II USM, Canon EF 16-35mm 1:2,8 L II USM, macro 100mm 1:2,8 L IS USM och Canon EF 70-300mm 1:4-5,6 L IS USM eller min senast inköpta Canon EF100-400mm 1:4-5,6 L IS USM. Utöver grundkitet har jag även en kompaktkamera Canon G17, studioblixrar, blixtrar, 4 st stativ, reflektorer, skavsårsplåster(?!?) m m, för att kunna vara redo i de flesta miljöer och situationer.

Vad jobbar jag i för program?

Jag har alltid senaste versionen av Adobes program, såsom Photoshop, Illustrator, Lightroom, Camera RAW, Premiere Pro mm, vilka jag arbetar med i någon av mina Mac.

Om jag fotar med drönare?

Jajjamen, med min DJI Mavic 3 kan jag fota och filma i riktigt hög kvalitet. Självklart har jag drönarkort och full koll på vilka regler som gäller när, var och hur man får flyga. Lantmäteriet ska också säga sitt innan bilderna/filmerna får användas.

Jag filmar och redigerar?

Jag filmar både från marken och från luften. Med mina kameror och drönare garanterar jag att ni får riktigt hög kvalitet på film. Redigeringsarbetet fixar jag i Premiere Pro.

Mats Jonsson Foto på utställningar?

Japp, jag har ställt ut mina inramade bilder på några utställningar. Senaste utställningen var på Galleri Strandverket på Marstrand maj 2023, 

Skicka en förfrågan

Vilka är intresserade av mina bilder?

Företag – som vill ha hjälp med porträttfoto, profilfoto, produktfoto, filmning eller eventfotografering.

Brudpar – då jag även är bröllopsfotograf i Linköping. Här jobbar jag ihop med min fru, vilket gör att vi kan ”skjuta” från flera vinklar under vigsel och mingel. Ett mycket lyckat koncept som är uppskattat av våra kunder. Man vill ju inte missat något på den stora dagen. Se bröllopsfotograf i menyn.

Gullers Trading – som tillverkar och säljer väggkalendrar. Jag har levererat bilder för deras kalender Four Seasons i flera år nu.

KonstintresseradJag har haft utställningar på flera gallerier. Jag säljer även tavlor på beställning

Familjer – som vill ha nya snygga bilder på sina barn, barnbarn eller hela familjen

Hästägare – som vill ha lite bättre porträttbilder på sig och sin häst

I Costa Ricas regnskog

Foto: Mattias Alexadrov Klum